5 Anledningar till att Sverige är så bra på eSport
Trots våran lilla befolkning är Sverige en av världens ledare inom eSport – Tävla i spel – men varför är det så? Några av de bidragande faktorerna till det är:
Spelkulturen har länge varit populär bland svenskarna
eSport är nu en blomstrande bransch, men svenskar har länge varit starka på det här. Även under 90-talet tävlade svenskar på en hög nivå i spel som Quake, där Oskar ”LakermaN” Ljungström var en välkänd spelare, i början av 2000-talet gjorde Emil ”HeatoN” Christensen ett namn för sig som en topp Counter-Strike spelare. Idag har vi Olof ”Olofmeister” Kajbjer som har tjänat över 5 miljoner kronor i prispengar från Counter-Strike: Global Offensive.
I Starcraft har vi Johan ”Naniwa” Lucchesi och Marcus ”Thorzain” Eklöf som några av de mest framgångsrika spelarna. Båda har vunnit större internationella turneringar och är rankade topp 25 i världen när det gäller prispengar.
Tävlingar i spel på hög nivå är därför inget nytt koncept i Sverige – något som utan tvekan hjälpte till är att det finns snabbt bredband i den nordiska nationen tidigare än många andra länder.
Barnen har gott om svenska idoler att se upp till
Den starka historien av spelande i Sverige betyder också att nya generationer av potentiella spelare har haft många svenska idoler att se upp till. Patrik ”f0rest” Lindberg t ex anses vara en av de största Counter Strike spelaren någonsin, medans andra svenskar som Jonathan ”Loda” Berg och Johan ”pieliedie” Åström är etablerade i elitnivå på Dota 2.
Kvinnliga svenska spelare som Zainab ”zAAz” Turkie, en topp Counter-Strike: Global Offensiv spelare, har också uppmärksammats, så unga svenskar har en mängd olika spelare att se upp och inspirera dem.
Svenskarna spelar inte bara, de tittar också
En annan anmärkningsvärd aspekt av scenen i Sverige är hur många svenskar som tittar på eSport. En studie från början av 2018 visade att Sverige är den näst största marknaden i Europa för eSport-konsumtion, baserat på inköp av biljetter och varor kopplade till eSport samt sponsor och branding för 254 miljoner kronor.
Svenskar spelar inte bara spel, de lägger också mycket tid på att se andra göra det – och lär sig av dem bästa i processen.
Sverige är hem till en av de största eSport-turneringarna i världen
Det hjälper också att svenskar som vill titta på eSport i inte behöver resa långt – Sverige har länge varit en innovatör för att göra konkurrensen till ett spektakel, med DreamHacks eSport turneringar bland de största och mest etablerade i världen.
DreamHack startade i en källare i Malung, Dalarna, men i dag fyller de stora händelserna hallar med folk från över hela världen. Det finns också regelbundna turneringar, som Masters Stockholm som förekommer i huvudstaden varje sommar och det stora vinterevenemanget i Jönköping.
Fragbite Masters en turnering som arrangeras av Nyheter24 och Fragbite.se som är en av dem största online turneringarna med prissummor på över 5 miljoner kronor.
SVT började sända eSport på TV redan 2010 och idag hittas eSport på flera kanaler när matcher och turneringar spelas i spel som CS:GO, LoL, Dota 2, SC2 och FIFA.
Det finns möjlighet till karriär
Att övertala dina föräldrar om att du ska lägga timmar på att förbättra dina spelskickligheter är svårt att sälja, men i Sverige är det lättare tack vare det växande antalet högre utbildningskurser i spel där du bokstavligen kan studera i skolan eller på universitet för att bli en eSport expert
Om det inte räcker för att hjälpa föräldrar, kan svenska proffs som s4 och zai – båda Dota 2-spelare – som är bland de 30 största eSport-spelarna i världen tjäna miljoner dollar genom deras skickligheter i spel hjälpa till att övertala föräldrarna.
eSport växer så att det knakar och att satsa pengar på eSport blir allt vanligare i samband med att eSporten utvecklas. Man kan satsa pengar via flera av sidorna som vi listar här på Gambling.se, man kan till exempel satsa pengar via MelBet, Unibet, Bethard, Betsson, MrGreen med flera.
Dessa är det hetaste casinon just nu